Formålet med en elmotor er at levere strøm til at producere en bestemt hastighed og et bestemt drejningsmoment. Visse applikationer kræver dog et højt drejningsmoment ved lav hastighed, og i disse tilfælde er det mere økonomisk at anvende en gearmotor i stedet for en ren elmotor der er stor nok til at levere det ønskede drejningsmoment.

Et gear monteres på forenden af motoren og en specifik gearing leverer den overordnede hastighed og det givne udgangsmoment. Der findes flere forskellige typer gearmotorer, men i dette indlæg vil vi fokusere på tandhjulsgear og planetgear.

Tandhjulsgear

Tandhjulsgear er designet med ét transmissionspunkt pr. trin, og denne teknologi har visse applikationsfordele. En af fordelene ved tandhjulsgearet er, at det giver en god ydeevne – helt op til 90% – 95% pr. gear trin – inklusiv kugleleje-tab. Derudover byder gearet på fleksible diametre – det kan være et langt gearhoved med en lille diameter eller et kort gearhoved med en større diameter. Du kan desuden vælge, hvor motoren skal placeres i forhold til udgangsakslen, og tandhjulsgearet tilbyder lav støj sammenlignet med et planetgear.

tandhjulsgear
Planetgear Portescap

Planetgear

Planetgear derimod er baseret på 3 eller 4 planethjul pr. trin (flere kontaktpunkter eller planeter er dog mulige efter behov). Planetgearet har også mange applikationsfordele. For det første tilbyder gearet høj ydeevne der spænder fra 85% til 90%. Det tilbyder desuden enestående performance i et meget kompakt geardesign. Du kan forvente mindre stød i tilfælde af hurtig ændring af motorrotationen, og en højere udveksling pr. trin er muligt, op til 7:1.

Konklusion

Start med at finde den passende gearmotor der giver det maksimale udgangsmoment til din applikation. Det er almindeligt at se to drejningsmomenter – statisk og dynamisk. Statisk drejningsmoment henviser til det maksimale drejningsmoment ved nul hastighed, mens dynamisk drejningsmoment henviser til drejningsmomentet ved den givne hastighed. Det er typisk en hastigheds-/drejningsmoment kurve der viser ydeevnen af gearmotoren. Kontakt os, hvis du ønsker mere information om konsekvenserne som højere hastighed vil have på gearmotorens overordnede levetid.

Andre betydningsfulde specifikationer man bør tage til efterretning, er radial og aksial belastning. Dette vedrører de anbefalede specifikationer på udgangsakslen af gearet i applikationen.

Radial belastning henviser til den kraft der kan påføres akslen i vinkelret retning, og aksial henviser til den kraft, der kan påføres i parallel retning.

Den rette gearmotor der fungerer bedst til dit projekt eller din applikation afhænger derfor af flere faktorer, som man bør have kendskab til for at få den bedste løsning. Vi står bl.a. til rådighed med vores brede erfaring inden for elmotorer, gear og styringer, og vi hjælper dig gerne med at finde den ideelle løsning til dit projekt.

Kontakt os på tlf. +45 74 42 18 64 eller via mail på info@gearcentralen.dk og få en uforpligtende snak med en af vores dygtige ingeniører – det er helt gratis.

Tandhjulsgear fordele

  • Lav friktion pr. trin, eftersom et enkelt gear er i kontakt med et andet
  • Flere trin kan konfigureres så de er tilpasset applikationens hensigt
  • Input og output aksel er ikke nødvendigvis på linje
  • Dobbelte udgangsaksler er muligt
  • Rotationsretningen kan vendes ved at bruge et ulige antal reduktionstrin

Planetgear fordele

  • Højere reduktionsforhold pr. trin er muligt sammenlignet med tandhjulsgearets sammensætning
  • Det kan levere højere drejningsmoment
  • Input og output af et trin har den samme rotationsretning
  • Mere stiv og kompakt konstruktion

Pin It on Pinterest