Ørsted Satellitten

Om Ørsted Satellitten

Ørsted Satellitten var den første danske satellit der blev opsendt i februar 1999 for at måle Jordens magnetfelt.

Satellitten blev udviklet og bygget i samarbejde med teknologivirksomheden Terma (tidligere Per Udsen Co. Aircraft Industry og CSI A/S) samt flere mindre virksomheder.

Ørsted Satellitten blev udstyret med to kommunikationsantenner og GPS-navigationsantenner til retningsstyring, samt en 8 meter lang bom der blev udfoldet efter opsendelsen, hvorpå der sad to magnetometre og et stjernekamera.

Projektbeskrivelse

Når satellitten blev frigjort og havde stabiliserede sig, skulle antennen foldes ud og pege præcist mod jordstationerne for at opretholde radiokontakten med satellitten når den passerede Danmark. Denne mekanisme har vi hos GCM udviklet og fremstillet.

Det var nødvendigt at kontrollere antennens udfoldning på grund af store centrifugalkræfter og for at undgå at beskadige den 8 m lange antenne. Derfor udviklede vi et redundant og dobbeltsikret differentiale på Ø40 mm monteret med 2 styk Ø16 mm DC gearmotorer som styrede omdrejningstallet på differentialet og dermed hastigheden på udfoldningen.

Differentialets funktioner i lejer, træksystemer og motorer blev dobbeltsikret mod fejl, og fremstillet i ultralet titanium med en trækline af kunstfiberproduktet kevlar på kun 0,3 mm der udfolder antennen.

På trods af de meget begrænsede pladsforhold, den ringe vægt og drift i totalt vakuum blev projektet betragtet som veludført.

Ørsted Satellitten

Udviklet af GCM

Et lille differentiale der sikrede en kontrolleret udfoldning af selve antennen på satellitten, som var nødvendigt på grund af store centrifugalkræfter og for at undgå beskadigelse.

Løsningen var et redundant differentiale på Ø40 mm monteret med 2 stk. Ø16 mm gearmotorer, som styrede omdrejningstallet på differentialet og dermed udfoldningshastigheden.

GCM løsning til Ørsted Satellitten
Close-up af GCM løsning til Ørsted Satellitten

Pin It on Pinterest